2:34 PM

Matrikulasi atau UPU ?

Assalamualaikum .

Since ramai junior mahupun yang sebaya aku tnya either matrikulasi atau UPU patut hengko masuk . Skg kwn aku ramai nyesal tak smbung matrik sbb penat nk tggu diploma 3 thun ehek . Sy graduate dpd matrik and for sure aku ajak kau masuk matrik kan . Bukan apa . Dulu pn aku mcm hengkorang pening kepala nak pilih nak masuk matrik ke atau upu dah mcm nak pilih laki bangle atau laki nepal . Ada rumors ckp siapa masuk matrik kena yang cpt pick-up , takut tak leh bawak lahh , matrik cepat sgt lah bla bla sebelum aku hentak kepala smorang baik kau baca btl btl entry aku nii . Kau nak baca ke taknak baca kau tetap kena baca sblm aku seret kepala memasing .

Thun lepas aku dh mmg decide aku tolak matrik ni awal awal sbb matrik mcm tak best kan . Yelah sbb yakin sgt dpt course yang best dkt univ padahal mcm taik . Course pebenda tah lgsung aku tk minat dgn finance bagai ni . Dgr crita hdup dkt matrik mcm skolah . Outing pn hujung mggu je hm . Sila hentak dagu masing masing . Dgr crita matrik jadual pack . Haa pack lahh sgt . In my opinion , matrik tkdelah pack mana . Mcm biasalah kelas daripada 8 pagi smpai 4 atau 5 ptg . Bagi aku dah biasalah sbb dlu dekat Septechs pn , stiap isnin kelas 8 smpai 4 ptg . Tapi Septechs mmg penat sbb kau ada prep bagai , aktv itu ini . Nak dibandingkan dgn Matrik aku (dkt Kedah ye anakanak) , mmg lahh kelas kau pkl 8-5 tapi bukan sepanjang masa kau hadap lecturer . Kelas satu jam satu jam je bg setiap subjek .

Lets say :

Ahad  8-9 : Akaun Kuliah
           9-10 : Math Tutorial
           10-11 : Break
           11-12 : Bisnes Tutorial

Ada break jugak hokayy . Bukan dekat skolah , break 20 minit jee . Nak korek hdung pn tk smpat ehek ehek .  Dalam satu hari break 2 jam . So bg yang nerd nerd kaki study nii , mmg manfaatkan 1 jam dia ke cubical jmpa lecturer . Aku ? Balik bilik trbongkang atau pn makan . Cubic aku dtg bila stdy week je hehehe . Haa pack ke jadual ? Tk pn so lekk je kayy . Bg yg mcm aku , mmg untung sikit sbb hari ahad (di kedah dan seumpama dgnnya , kelas hari ahad) , kelas aku start pkul 10 so pkl 8 pagi tu mmg aku busy mcm org rumah basuh kain kemas bilik bagaii . Sbb waktu waktu mcm tu , laundry kosong . Tak prlu aku mmbasahkan ketiak nak tggu berejam lpstu brgaduh dgn org sblh sbb dia potong line . Oh tidak tidak . Selalunya hari ahad , 6 pagi lagi aku dah busy kumpul baju baju kotor bagaii . Aku nak basuh stiap hari mmg tak mmpu la hakak . Nk pakai tangan ? Hmm , skg kan dah maju , so why not kita guna je teknologi yg ada ni hm *hentak meja*

Okay . Kan kelas smpai pkl 4 atau 5 ptg . Kalau dlu dekat Septechs , kau kena pergi turun makan , lepastu kena prgi solat jemaah , then ada prep . Penat kan ? Ye aku yg menaip ni pn penat . Tpi kalau dekat matrik , lpas pkl 4 atau 5 tu sukahati hengkau lahh nak buat apa . Kau nak merayau pergi bilik orang ke , nak berjalan kluar pergi taman ke , haa pergilah . Tp kalau guard kejar , jgn salahkan aku ye . Nk dijadikan cerita , pkl 4 dan 5 ni up to you lah nak buat apa . Kalau aku , aku balik pkl 4 (sbb student acc je balik pkl 4) aku trus beli makanan , makan then mandi lpstu solat . Lepas solat , siapkan assignment . Aku tak paksa hengko siapkan assgnmnt lepas asar jgak . Ikut kau laa . Pndai pndai hengko lahh nak spend time macam mana . Aku tak suka tangguh (tapi selalu jugak bertangguh hikhik) so aku akan siapkan segala bagai assgnmnt ptg tu jgak . Kalau tak siap , smbung mlm (ikut pd mood) . Lpstu bila malam pulak , aku stdy utk esok . Hengko yang baca nii msti stress kan sbb aku stdy je . Mulalah rasa tknk masuk matrik *tarik rambut* . Aku stdy sbb bila dlm lecture hall , aku sllu tdr tk pn berangan . So kiranya malam tu aku qadha segala lah . Mohon jgn ikut yee .

Bila weekend pulak , mcm matrik aku outing hari Jumaat (Kedah cuti jumaat dan sabtu . Sgt tak BEST) . Okayy ni nak cerita pasal outing . Pengarah ada cakap psl outing and it keep haunting me . SERIOUSLY LAH BONGOK . Dia kata , majority yang selalu outing , pointer dia rendah . Kurang outing maka pointer dia tnggi . Faham ? Aku pn tk thu nak explain mcm mana *hentak kepala* . Meh hakak hakak nak bg nasihat sikit . Kalau outing , kalau boleh jgn nak over berjimba sgt ye . Pengarah bg elaun bukan suruh kau berjimba tauu . Kalau nak outing beli bnda bnda keperluan tu takpe okay pi lah tp kalau kau nak berjimba kesana sni perabehkan duit , better jgn ye . Tp sekali sekala tu takpelah . Dlu masa sem 1 , kalau blh stiap mggu aku nak outing . Bila balik outing aku sllu mnyesal . Sbb daripada outing , lebih baik dduk bilik , stdy . Itu bg aku lah . Aku ni mmg cpt nyesal kalau sehari tak stdy *pkul kepala* Bila sem 2 , aku dah jarang outing . Lgpn roommate aku smua dah busy focus utk final . Final kata hengkooo . Kitorg outing pn skjap je (masa sem 1) . Pkl 10 kluar , pkl 1 kang balik lahh . Beli barang penting sahaja . Outing pn , pi Changlun tu je . Takde kuasa aihh nak pi jauh jauhh . Ada jgak skli outing smpai ke Jitra . TAK BEST LANGSUNG . Lps daripada tu , trus tk outing mana dah hahaha . Kcuali ke Changlun sahaja .

Life dekat matrik mcm skolah sbb bila outing kau kna scan card bagaaii . Tk boleh sewa kereta ya bahaya laa anak anak . Taaaapi ramai je yg buat even kolej dh berjuta kaliiii muntahkan nasihat ke lubang telinga kauu . Tapi ni matrik Kedah jelahh . Ada certain matrik yang benarkan student dia sewa kereta mcm Matrik Selangor . So pandai pandai hengkorang lahh . Bg aku , jimba jimba jgak tapi jgn lupa stdy . Siapkan sgala assgnmnt . Assgnmnt tu pnting . Dpd situ lecturer kau akan bg markah PB . Kau takpayah nak rapat rapat sgt dgn lecturer (sbb nak mrkah PB full) pn tak pe tapi asalkan kau siapkan je smua assgnmnt yg lect kau bg . Itu dah ckup . Tgk mcm aku . Prgi cubical bila stdy week je pn dpt markah PB full tau hahaha .

Hakak bkn nak show off tapi 4 flat nii snang sgt nak grab kalau kau rajin . Bkn kira kau pndai tak pndai . Kalau kau rajin , insya Allah 4 flat tu ada dlm tgn kauu . Alahh kacang jelahh nak dpt 4 flat . Yang pnting kau stdy . Jgn nk jimba je krja arasso ?


Oh ya , yang UPU tu kalau nak dibandingkan dgn Mtrik , mmbazir masa . Bkn apa , apa yang kau belajar dkt matrik serupa aje mcm kau belajar dkt univ nnti . Bezanya kau dh belajar dlu daripada bdk bdk dkt univ . Aku tringat masa haritu (sem 2) , Asmak call tnya psl akaun . Hek eleh bnda alah tu aku dah belajar masa sem 1 taauuuu . And lagi satu Matrik satu laluan yang mudah dan cepat . Kau jaga pointer leklok selama 11 bulan . Kau kluar matrik , kau mohon lahh univ mana mana even ke luar ngara pn utk smbung degree . Org lain trkedek kedek nak perabehkan diploma tp kau dhh sibuk prepare utk smbung degree . Untung kan ? Maka prgilah serbu matrik cpt cpt ye . Toksah risau , org yg sllu takde A ni laa yg sllu dpt 4 flat tauu . Tp kna rajin lahh . Kalau kau nak harap 4 flat tu jatuh atas kepala kau mmg tk lahh . Aku hntak pale hang kangg . And at the same time bg yg tk dpt IPG , nnt boleh mohon lagi IPG . Okayy ? Tu pn dah okay jgak . Peluang krja dah ada depan mata . Jgn sia siakan . Bg yang dpt foundation pn bagus jgakk tp tough sikit lahh . Ni pn berdasarkan cerita Abby hikhik . Oh ya , bg yg nak smbung Form 6 pn bagus jgak cuma Form 6 setahun stgh . So buat lah istikharah ye . Tp ada lebih baik masuk matrik . 4 subjek je lulss . 

P/s : Aku dan Abby skg dok lekk goyang kaki dkat rumah tggu panggilan smbung degree pulak . Cuti 5 bln wehhh .

3 comments:

  1. jeles hadik wahai hakakkkk. tapi hadik xblh apply matrik sebab xdak addmath hahahahahah. sadis.upu pun xdpt. hampa dan kecewa. dpt kptm.pffffftttt. doa2kan saya berjaya hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpeee dikkk . Kptm pn okayyy jugakk tuu . Jaga pointer leklok haa nnt MARA hntq pi luar ngara hehe kalau tk silap akak laa sbb kawan ada prnah crita psl kptm nii . Hee kalau salah , maaf nohh . Btw , goodluck in future :')

      Delete

Copyright © 2014 I dream'd in a dream , Blogger