11:00 PM

Siti Lempeng :)

Awal pagi aku bangun pkul 6 . Alahaiii , mngntuk gila . Set jam 630 pg baru bangun . Sambung tidur balik . 630 bangun , pergi siap siap nak solat . Dah habis solat , aku terjun balik atas katil . Sedar sedar je dah pkul 10 . Tgk kiri kanan , Anye & Qina dah lama bangun . Sampai hati tak kejutkan aku . Okayy part ni mmg tahap kemalasan aku tuhh mcm disuruh prgi bersawah . Dgn bangun pagi rambut serabai setahun tak cuci , air liur basi meleleh kluar mcm pili air rosak , tak kira lagi taik mata bertepek dkat mata tu . Alahaiii . Bangun pg , check inbox . Hugaa hugaa . Ada org text . Dah reply text smua , baru tergedik gedik nak mandi . Excited nak mndi sbb tetiba perut bershuffle pulak . Dh habis mandi tu , bukak je saji , tgk tgk Mi Goreng . Hmm , mmg aku suka makan Mi Goreng .

Tak lama tu baru trfikir yang haritu Naim ada ajar nak buat lempeng . Maigadddd , hati aku brbunga bunga aje . Kaki tak ckup tapak nak melangkah ke dapur lagi lagi bila ma dah kasi green light . Mmg bahagia hati aku bila pertama kedua ketiga keempat , etc ma kasi aku memasak :DD Kayy tkpalah kau dah reti masak . Klau mcm aku ni yg baru merangkak rangkak , mahu bahagia hati ni . Ini punya lempeng tak sama mcm Naim ajar tapi rasa dia sama mcm aku tengok Pak Usu buat utk aku mse kekecik dlu .

Rewind

..



..



..



Dulu aku selalu makan lempeng . Lempeng yang aku makan tu pulak , Pak Usu je yg rajin buat kan . Dedulu Pak Usu ajar , makan lempeng dgn gula . Sbb lempeng tu tak manis and that’s y laa kna mkn dgn gula -_- So , boleh dikatakan setiap kali aku balik kampung , lempeng ajelahh jadi makanan peberet aku sampai lahh laa ni .

Tp skg bila aku dh besar , balik kampung , dh tkde dah org nak buat lempeng utk aku . Sad life btul . Tu pasal aku bljr sndri dgn Naim utk buat lempeng ni . Andd Naim ni pulak sukarela nak jadi sifu aku . Mekasihhh Naim :)

So , dgn berbunganya hati aku , aku pun mulakan misi mencari tepung . Tan taraaaa . Jumpa pun . Cari garam , gula , pinggan , mangkuk , sudu , marjerin dan pan . Okay first , aku mmg pantang orang yang tak suka basuh tgn . Pengotor . Even aku tercuit gula sikit pn aku rasa mcm .. so baik aku basuh tgn . So , diharap anda anda smua , basuh tgn sbelum memasak . Senang crita , setiap masa kau basuh tgn .

Okay firstly , mstilah kena ada bahan utk memasak . Klau tkde bahan cmne nak masak . Duyaiii . Okay , tepung is the most important . Tahu kan tepung cmne ? Teruklahh klau tepung pn tak tahu kannn . Then , gula , garam , satu mug air dan marjerin . Material yg anda perlukan seperti sudu , pan , pinggan , mangkuk dannnnnn errr aku tk tahulah apa namanya tapi kgunaannya utk ......... aaaa paham paham sndri lahhhh !



Garam



Marjerin 



Air

Yang atas ni antara bahan masak yang diperlukan . Okay dah sediakan bahan diatas ? Pi basuh tangan dlu baru start memasak :) Kayyy . Mula mula sediakan mangkuk , masukkan tepung .


Jangan masuk banyak . Cukup 2 mug atau 1 mug setengah . Tp ini klau kau nak makan sngsorang lahh . Klau nak makan reramai , tambah lahh byk lgi tepung tu kay ? Then ,


3 sudu gula . Okayy , sesetengah orang ada masukkan bawang , ikan bilis dan sbgainya . Tp td aku just buat lempeng manis aje . Semanis tuannya . Ahaksss :P 3 sudu gula sebesar sudu yg ada dlm gmbr diatas . Suka hatilah nak bbuh byk mana . Tp kang kalau kau kena diabetes , jgn cari aku .


Pastu garam . Garam 2 sudu kecik dah memadai . Klau nak bubuh lebih pn tk mngapa . Klau kau kena darah tinggi , tanggung sndri :P


Finally , masukkan air . Tuang sikit sikit dlu . Jgn lebih jgn byk . Agak agak jelahh . Klau terlebih air , jgn panik , just tambah tepung lg stengah mug maybe ? 

Dah siap ! Atototot belum lg . Dh bubuh air , then kacau sebati sampai tepung tu tak berketul ketul lg . Sambil tu , letakkan pan atas .......... bukak api , tggu utk seminit dua ke . Pastu letak marjerin sikit dkat tgh tgh pan tu . Bukak api jgn bebesar pulak . Bukak kecik aje . Kang tak pasaii pasaii hangit dapur kauu . 


Masukkan adunan td pelan pelan . Ikut kaulah nk bentuk bulat ke , love ke , panjang ke pendek ke , tebal ke nipis ke , suka hati kauu . Klau aku buat bulat je . Malas nk pikir pepanjang nk buat bntuk itu ini sbb wa dah kebulur . Okay utk memastikan lempeng lu dah masak ke belum , lu tgk warna dia . Klau dah kekuningan tu , maknanya dah masak lah tu . Andd lg satu , klau boleh jgn tebal sgt , takut tk masak dkat dlm .


Dah siap , ni lahh rupanya lempeng aku . 

To Naim , thanks by the way sbb tlg ajarkan . Even tk ikut cara dia , tp dia jugak yg suruh wa masak lempeng tu . Siap tlg ingatkan lg tu , supaya aku prgi cuba masak lempeng . Anddddd tyouu jugak untuk nama Siti Lempeng tu :) Okay . Enjoy your meal :) Selamat Mencuba :* 

Jangan lupa basuh pinggan , kemas dapur , sapu dapur , lap kalau kott ada kotor memana .

Anddd tak lupa jugak , sayangilah segala harta mak awk di dapur tuh . Kalau boleh , jgn mnggedik memasak smbil texting bf/gf/tunang/suami/isteri/mak/ayah , etc . Jgn jd mcm aku , hbis sudu rosak ditibainya aku . Sbb wa texting tulahh sudu jd cmtu . Cenggini jadinya hah !


Cair habis sudu tu . Nsib baik aku perasan klau tak , kena kerat dgn mak aku . Mahunya ini pertama dan terakhir aku boleh jejak dapur . Kes sudu ni wa tutup serapi rapi yg mngkin . Wa dh cuba hapuskan bukti . Mmg nasib wa baik sbb mak wa tk tahu pn . Phewwww ~ Ingatan ikhlas daripada Cik Siti Hajar Syafiqah Binti Mohd Arif :D

Ohh ye siapa yg mmg ada bakat memasak bnda ringan cm lempeng tu , share aa skit resepinya . Wa budak baru bljr nii :D Assalamualaikum .

2 comments:

  1. PFFFFFFTTTTTTT HAHAHAHHAHAHAHA. KAU BUAT JUGAK YER ? HAHAHA. BANGGA DOWH. TTUTT)b~~~!!!!!!!!!!!! XDDD

    ReplyDelete

Copyright © 2014 I dream'd in a dream , Blogger