10:58 AM

Course di Matrikulasi

Assalamualaikum .

Harini aku sbg kakak mithali , aku nak ceritakan sedikit pasal subjek subjek yang hado dkat matrikulasi tapi ini untuk AKAUN sahaja . Sc aku tak berapa tahu sgttt hikhik . So dah buat istikharah belum ? Kalau dah baguslah . Kalau belum hm sukahati kau lahh . Okayy i told you ahh , aku cerita pasal AKAUN je kang kau nangis ngadu dekat mak kau lpstu mak kau dtg serang rumah aku . Haa aku tknk ehh . Tp klau saja saja baca utk gain knowledge , takpe . Digalakkan . Kot ada adik beradik ke atau sedara atau makcik pakcik kau atau atok nnek kau yg nak msuk matrik ye dok ?

Okay mmg overall smua course ada 4 subjek je . Untung en ? Dah laa cpt lpstu subjek skit je tapi ini pun dah ckup buat aku separuh nyawa lulss . Okay TOLONG BACA BETUL BETUL YE INI ADA KAITAN DGN MASA DEPAN KAU .  Kalau Modul 1 of course ada Biologi , Chemist , Physic and Math . Modul 2 pulak Chemist , Physic , Math and Sc Computer . And Modul 3 ada Biologi , Chemist , Math and Sc Computer . And last for Acc student , ada Math , Bisnes , Economi and Account . So tolong buat research dgn course apa yg kau dpt .

 Bg yang mmg sejak dlm perut lagi dh mmg cita cita nak jd doctor , boleh focus je trus dkt MODUL 1 . Tapi kalau kau mmg kcik kcik lagi nak jadi engineering , just focus untuk MODUL 2 . Itu mmg course untuk engineering so nnt kalau nak smbung degree , course engineering mmg banyak dan tolong buat kajian terhadap diri sendiri apa yang kau minat either civil engineering , electrical atau mechanical . Pilih laa sebaik baiknya kayy . Klau kau dah masuk modul 2 , mmg dah tk blh nak patah balik ye sbb modul 2 mmg untuk engineering . Nnt dlm upu kau nak pilih medic , mmg cnfirm cnfirm kau kna reject . Jgn nangis ngadu dkt aku nnt aku pkul kau . Sbb bnda ni jd dkat rumate aku sndiri . So PLEASE PILIH BETUL BETUL .

Bg MODUL 3 , mmg tk boleh apply medic bila smbung degree nnt . So dorg plih apa apa course (masa degree) except for medic and engineering sbb kalau dia pilih medic , dia takde Bio and kalau dia pilih engineering , dia takde Physic . Okay faham ? Bg ACCOUNT student dorg tk byk pilihan mcm bdk sc so YANG NI PENTING . TOLONG BUAT RESEARCH PASAL DIRI SNDIRI APA YANG KAU MINAT . Once kau dah dpt acc , kau tak boleh tukar ke Modul 1 2 atau pun 3 . TAPI kalau bdk Modul 1 2 atau 3 boleh tukar couse kepada Acc . Sbbtu org kata pilih course molek molek bkn sbb kau nak ikut kwn ke apa ke *hentak kepala* So kepada adik adik yang dpt course Modul 1/2/3 tp tk berminat nak go on dgn course tu , nnt boleh isi borang untuk tukar course . Yang ni pn kna istikharah jugak ye . Tolong decide skg sbb nnt masa mggu orientasi takde lah kau nangis pening nak pilih mana satu . Ingat jgn tukar course sbb kawan . Nnt kau nyesal . Trust me .

So bg acc student , korang pnya course untuk lepas matrik tk byk sgt sbb dia dh ada skop dia . Kalau kau dah minat gila gila dgn Ekonomi so kau boleh apply untuk degree . Mcm aku mmg dah out dgn ekonomi sbb aku tak minat . Kalau ada yang dh mula suka dgn bisnes lpstu dh berjinak jinak online bisnes mcm aku , haa itu dh bgus sbb kau blh apply apa yang kau bljr dkt online bisnes tu tapi jgn kau sibuk sgt dgn bisnes smpai exam kau smua ke laut ye . Aku flying kick kangg . Siapa yang minat math , boleh apply statistic ataupun siapa yang minat acc , haa boleh apply Account lah . Ada Pengurusan Sumber Manusia . Alah nnt kau lepas matrik nnt pepandailah kau buat research kay .

Account student ada 4 subject aite so bg subjek Math gua nak bg tips sikit . Math of course kna buat latihan . Kalau kau harap kepandaian tu tiba tiba muncul dlm otak kau , mmg tak lah kan . Aku katuk kepala kau bru kau thu . Math tolong buat formula untuk semua silibus . Agak agak kalau malam tu kau tkde assignment nak buat kan so kluarkan lah kertas sebesar bku tulis kecik tu , haa senaraikan formula bg stiap chapter . Even kau tak belajar lagi chapter tu , kau buat je . Ini memudahkan untuk kau faham and lagi satu takde lahh nk bergaduh dgn classmate suruh cari formula dalam buku . Sebab aku sllu mcm ni hakhak . So dgn adanya formula nii , mmg mmudahkan kau tkdelah ketiak kau bsah semata mata nak cri formula luls . Lgipun bila exam nnt msti kwn kwn kau nak pinjam bku formula kau ni . Haa apalagi . Jual ahh . Satu chapter RM10 . Ada berani ? Oh jangan lupa beli PAST SEM QUESTION . Bila dh hbs satu chapter , kau boleh terus buat past sem tu . Even soalan tu dh ada dlm bku tutorial tapi kau beli je . At least kau dh prepare siap siap . Lect msti akan tnya pnya awak dah beli ke blm soalan past sem .

Bg subject Bisnes , mmg kau kena baca dan hafal . Kalau kau tak baca , mmg esei kau kelaut . So , baca at least 1 chapter setiap pagi . Kau tahukan kenapa aku suruh baca waktu pagi luls . Baca je . Kalau kau rajin nak menghafal , kau hafal lah . Itu lagi bagus . Baca setiap hari tau . Then bila agak agak kau dah hafal bg satu chapter , kau trus buat soalan Past Sem . Past sem soalan dia ulang ulang je seriously . Nnt bila kau dh buat , kau akan jmpa mcm mcm bentuk soalan pdhal soalan dia sama je . Dlu lect aku suruh buat past sem dalam kumpulan . Satu group ada 5 orang kot then satu group buat chapt 1 . So past sem tu contoh laa ada 2010-2013 , seorang satu tahun . Buat dlm A4 paper . Bila smua dah siap , korang compile kan dan Photostat bg satu kelas . Dpd situ kau akan dpt baca pelbagai jenis karangan yg kawan kawan kau buat pdhal soalan hnya 3 markah je . Yang ni mmg sgt mmbantu . Nnt bincang bincang lah dgn lect korang and classmate ye .

Next for subject Econs . Aku mmg bercita cita nak jadi gabenor tapi nak jadi gabenor kna ambik course econs tapi malangnya aku tak minat econs . Acano ? Bku reff econs beli yang pengarang dia nama Yiem . Bku dia wrna putih . Buku dia bgus . Senang faham dan soalan soalan yang ada dlm bku tu hampir sama dgn PSPM . Tp sem 2 jgn beli bku dia sbb byk typo luls . Benci tauu sbb aku dh mula admire dgn Yiem nii . Ahakss . Econs ni jugak kau kna buat formula macam math tadi . Arasso ? Bg esei mmg kau kna hafal no matter what tp kalau kau jenis yang faham , tkyah hafal pn takpe . Tp pstikan jawapan kau betul lah eh .

And last for subject Acc kau kena byk buat latihan . Tu je . Kalau dkt skolah aku tktahu kenapa mmg susah bebenor nak paham tp bila dkt matrik , senang gila . So jgn risau kalau dlu masa dkt skolah kau lemah acc . Nnt sem 1 , kau boleh tgk ramaiiii gila dapat 100% mmbuatkan kau rasa nak hentak kepala siapa yang dpt 100 tu ehekehek . Seriously . Sbb acc mmg senang nak score smpaikan lect bisnes aku bising stiap kali meeting , acc msti rmai student dpt 100 . Oh ya lagi satu dkat kolej aku beruntung sgt sgt sbb masa exam apa acc , keluar soalan sebijik mcm lect bg dalam kuliah and i was like o ammmmmmmm geeeeeeeee aku baru buat soalan ni semalam o ammmmm geeeeee . Pengawas peperiksaan msti nak pukul kau sbb kau gelak sorg sorg . Seriously . Dh 2 kali bnda ni jadi hekhek .
Okay thats all for today . Goodluck uols . Ini je yg aku mmpu tlg . Nk tlg lelebih tak leh ahh . Byr ahhh bru aku tlg hahaha .

P/s : Belajar dekat matrik best . Tak sama mcm dekat asrama dlu dlu . Tp belajar dekat matrik tk sebebas mcm dkt univ lah .


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 I dream'd in a dream , Blogger