11:32 PM

Nurizafikah .

Sesungguhnya seorang mukmin itu tidak sepatutnya bersedih terlalu lama.
Kerana dia ada Allah di sisinya.
Dan kesedihan bukanlah cara seorang hamba Allah mengabdikan diri kepadaNya.


Dalam hidup yang penuh dugaan ini , pasti akan ada segala mcm ujian yang Allah turunkan . Tatkala itu , rasa mcm nk lari cecepat prgi terjun bangunan pun ada . Tapi tapi . Allah itu kan ada . Dia sentiasa ada untuk kita tapi kita tak pernah nak terfikir lalu luangkan masa untuk-Nya . Kita selalu leka . Leka dgn permainan dunia . Permainan dunia yang tak pernah akan habis . Tak akan pernah tamat . Lalu Allah hadirkan rasa kecewa sedih marah kepada kita . Daripada situ , baru kita datang mengadu pada-Nya . Baru sedar bahawa segala ujian itu Allah yang turunkan . Baru nak insaf . Baru nak taubat . Dan barulah terasa betapa diri ini begitu kerdil sekali di hadapanNya . Betapa hinanya masa tu . Kadang kadang pernah terfikir jugak . Tak malukah pada Allah . Pelbagai nikmat Allah kurniakan pada kita tapi kita tak pernah nak hargai . Kita lalai . Selalu abai suruhanNya . Ya . Aku . Yang selalu . Abaikan . Segala suruhanNya . Dan malam tu .

Entah kenapa jiwa terasa kosong sangat sangat . Malam tu . Tak tahu nak buat apa . A whole day aku online je memanjang . Update Blog tapi tak update apa apa punn . Type itu ini . then delete . Type lagi . Delete lagi . Log in Tumblr pulak . Asyik reblog quotes dan gmbr org aje . Jemu pulak . Pastu layan Twitter . Pun mmbosankan . Then malam tu , aku pun layan lahh Pesbuk . Sambil dgr lagu apa tahh . Usha profile org tu org ni smpailahh satu profile org ni . Bila aku tgk profile dia aku rasa mcm nak mnjerit dkat satu dunia bahawa aku tgh marah dgn seorang hamba Allah ni . Ye marahnya aku masa tu mmg tk dpt nk ditahan lg . Bagai nak terluah segala carut mncarut ni . Dalam aku tgh menahan marah , tetiba ada org IM . Mulanya pelik sgt sgt sbb tetiba aje dia IM . Aku ingat lagi 9 Mac 2013 .


Mulanya aku mcm malas nak layan sbb aku pun tak de mood nak layan org . Tapi entah knpa aku pun reply jgak IM dia . Start 1153 mlm sampailah 409 pagi . Agak terkejut . First time IM . Chatting smpai pkul 4 pagi . Masa tu dh laa hari Sabtu . Esoknya pulak kena balik hostel . Confirm mngantuk time prep . Aku tak tahu apa yg kami berborak smpai pkul 4 pagi . HAHA . Mcm kelakar aje . Then , malam esknya , kami berjumpa depan dorm aku . Dia panggil . Sambung cerita pasal org prank dia itu ini . Masa tu aku rasa mcm seronok sangat nak kwan dgn dia . Jgn tanya kenapa sbb aku sendiri tak tahu apa jawapannya . Kayy dah senyap .

Byk bnda yg dia ceritakan . Aku tak tahu knpa dia nak ceritakan smua ni dkat aku . Tapi aku pun dgr ajelahh . Sbb best :D AHAH . Ada suatu malam tu , aku prgi dorm Fatin . Dorm dia jugak . Fatin ada tnya sama ada aku nak tidur dkat situ atau tak sbb dah lewat malam . Andd aku pun bersetuju ajelahh nak tidur situ . Tapi malam tu , aku tidur dgn dia . Bkn dgn fatin . Kayy bkn part yg best pun kannnn . Dan hari hari yang seterusnya , dia selalu datang dorm andd tidur sbelah aku . Tapi ada suatu malam tu , dia bg somethng . Beg . Dan esk ptgnya . Dia kasi pen . Masa tu tiba tiba aje dtg dorm then kasi pen . Aku pun speechless . Tak tahu nak ckp apa . Hnya terima ajelah pemberian dpd dia . Kbetulan ptg tu aku brtugas jaga pagar di belakang surau . Tak sure siapa tahh yg ckp dia balik . Sbb sakit . Masa dia ckp yg dia sakit , aku tak tahu pulak yg dia rushing nak balik rumah . So bila ptg di surau tu , aku tetiba rasa mcm .... haaaa tak tahulah nak ckp mcm mana . Kbtulan time tu jgak aku period . Aku terus tngglkan surau . Naik asrama . Then , i cried .


HAVE YOU EVER LOVED SOMEBODY SO MUCH IT MADE YOU CRY ?


Nasib baik mnggu tu mnggu balik . So , aku balik rumah . Call fatin minta num dia . Bila dah dapat , tnya dia itu ini . Since dpd situ , hari hari mnggu aku dihabiskan dgn texting dgn dia . Fulamakkkkk kauu . Dh mcm sweet couple . Ciss . Heran pulak akuu :3 HOHO . Dpd situ juga lahh aku sllu dtg dorm dia . Tidur dgn dia . Dia sllu mngadu yg dia sakit . Aku tak tahu nak buat apa masa tuu . Diam aje . Kejam nya . Since kitorng rapat , ramai yang bertanya .

" Wehh mcm mana korang boleh rapat ?"

" Rapat sangat doe ."

Dan mcm macam lagi . Sangat rimas bila org bertanya soalan yang sama . Soalan ini berlanjutan dari hari ke hari . Tapi aku dgn dia tetap rapat jugak . Muahehehe . Tapi dia selalu bg surat . Tahu tahu je ada org dtg kelas hantar surat . Tahu tahu je surat ada dlm beg prep . Tahu tahu je surat ada dlm kasut sekolah dkat library , etc . Baru baru ni , 2 mnggu aku tidur dgn dia . Ada konflik skit brlaku . Tetiba keadaan berubah . Org itu ini mulai bertanya .

" Kau gaduh dgn Diy ke ? "
" Knpa korang dh tak mcm kawan aje . "

Nmpk tak permainannya . Nmpk bebenor yang org sangat kisah akan diri ni . HAHA kayy mngarut . Smpai satu tahap . Mai datang . That day aku dkat dorm dia . Baru ura ura nak tidur slps penat menelaah subjek Ekonomi Asas . Tetiba Mai datang . Dia kata dia nak tidur dgn aku . Tapi masa tu aku dh janji aku nak stay up dgn Fatin . Nak stdy . Tapi dia tetap berkeras nak tidur dgn aku . Aku kata nak tapi bkn malam tu . Malam lainnya . Tapi dia tak nak . Dia tuduh aku . Dia saiko aku . Dia kata dh byk org mngata aku . Katanya aku tak nampak mcm Badar . Aku berubah . Dia mnangis saat cerita smua tu dkat aku . Tapi entah knp aku tak terkesan langsung dgn air mata dia tu . Aku rasa Fake . Fake sangat sangat . Aku tak mampu nak buat apa apa . Aku diam . Aku lap air mata dia . Hargai setiap titisan air mata dia yang jatuh itu hanya krn aku . Dia tuduh aku . Dia kata aku terlalu byk mmberi alasan . Masa tu aku dah mula rasa mcm nak mmberontak . Knapa dia ckp mcm tu . Pernah tak dia terfikir masa awal tahun dlu . Aku sllu ajak tidur dorm aku . Sebelah aku . Dia yang byk mmberi alasan . Knpa baru skg nak ajak aku . Knpa baru skg nak cerita yg dia rindu akuu bagaii tuu . Knpa baru skg ? Ehhh . Masa ni rasa mcm nak tomoi org pun adooo .

So ptg tu aku ckp dkat Mai yg aku akan bg kptusan pd mlm trsbut sblum start nasyid smua tuu . Sbb malam tu ada konsert apa tahh dkat sekolah . Bila malamnya . Lps solat . Aku Diy dan Mai . Pergi sekolah sama sama . Aku diam . Tak tahu nak ckp apa . Tak terfikir pun nak bg kptusan apa dkat Mai . Dh mcm kptusan nak brcerai aje . Mmg ptg tu aku tk fikir pape . Malas nak ingat smua tu . Tgh syok aku melayan diri , Mai pgg tgn . Dia tanya . Apa kptusan aku . Aku senyum . Masa tu keadaan jd serabut sgt . Crowded sesangat . Ramai org . Diy dan Mai dah bergerak dduk depan skli tp aku trtinggal dkat blkang . Org tolak aku . Jahat dorang . Pastu aku tggu Mai cari aku . Aku tak nampak dorng langsung . Tp Mai tak cari . Aku dduk blkng . Tiba tiba dia datang . aku pun dduk lahh dgn dia . Lupakan Mai . Lupakan smuanya sambil layan lagu nasyid yg org tu pasang . 

Manusia mampu berubah hanya kerana sekeping hati yang terluka


Ramai org cuba pertikaikan knpa aku rapat dgn dia . Aina kata . Aku dah berubah . Byk mndiamkan diri dlm dorm . Ohh ye . Masa ni sbb aku tension dkat dorm sbb duit dorm mahal gilaaa . Mati kutu aku . Tak tahu mana nak korek duit . Mcm apa jee . Nak sgt cat dorm tu . Padahal lg bbrpa bulan je duk situ . Time dorang sibuk mngecat . Aku tak tolong langsungggggggg . Jahat kan aku . Ye aku tahu aku tak bertanggungjawab . Aku tahu . Tp apa aku boleh buat . Aku malas gila nak cat . Nk mngotorkan baju . Tapi apa apa pun . Aku tetap tak suka nak cat cat cat cat cat cat cat bagaiiii hanya kerana 5S tuu . Mcm mmbuang masa aje . Dan mmbazir . Buat 5S hanya krn sijil mcm tkde pape function ajo . Bila dh dpt sijil , tercabut jugak sgala bnda alah tuu . Hm .

“ Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita. ” (At-Taubah:40)

“ Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. ” (QS.Ali ‘Imran:139)

La haula wala quwwata illa billah 
( Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah )

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 I dream'd in a dream , Blogger